Албена Бонева: Изучавайки Монтесори метода колкото повече учиш, виждаш колко много имаш да учиш

Председателят на фондация „Ръка за помощ“ Албена Бонева пред Добрич онлайн

Албена Бонева: Изучавайки Монтесори метода колкото повече учиш, виждаш колко много имаш да учиш

- Г-жо Бонева, честито - преди дни Вие и Магдалена Георгиева от семейна академия „Монтесори“ в Добрич се дипломирахте в специалност „Монтесори педагогика“ в Нов български университет. Бихте ли разказали за читателите ни за тази Ваша квалификация?



- След успешно едногодишно обучение в Нов български университет получихме следдипломна квалификация „Монтесори педагогика“. Това е едно наше отдавнашно решение, но имаше трудности - обучението е в редовна форма, в Пловдив, струваше ни изключително много средства и посвещение. Ние работим по Монтесори педагогика метода от 2010 година и за нас е изключително важна подготовката на екипа. Защото Монтесори педагогиката се основава на това учителят да е един малко по-различен тип учител. Той наблюдава, подпомага детето, придружава го в неговия път на знания. Това само по себе си говори, че този учител трябва да има много добра подготовка по отношение на сензитивните фази в развитието на детето, по отношение на потребностите му. И наблюдавайки да знае всяко едно дете от групата Монтесори какви нужди, какви потребности има. И то на база Монтесори средата. Ние като екип подготвяме нашата Монтесори среда в продължение на доста години, тъй като е въпрос не само на средства, а и да познаваш материалите, да се ориентираш кое е потребно за тебе, за децата, с които работиш. След проучване стигнахме до заключението, че НБУ е мястото, което ще ни подготви изключително добре за практическата ни работа, защото преподавателите там са с 20-годишен опит в директната работа с деца, завършили са в Германия.

- Бихте ли представили академия „Монтесори“, която работи от септември м. г.?

- Семейна академия „Монтесори“ е социално предприятие към фондация „Ръка за помощ“. Тя синтезира дългогодишния ни опит в работата с деца и това, че преди 8 години буквално се влюбихме в метода Монтесори. В един момент решихме, че това е образователен метод, по който не можеш да работиш между другото, можеш само да му се отдадеш напълно. Отделихме изцяло работата си по този метод в семейна академия „Монтесори“. Там работим от септември м. г. с деца от 1 до 6 години. Това лято направихме и лятна академия „Монтесори“, в която има и деца до 10-годишна възраст. Освен полудневните ни занимания с деца ние имахме и родителски класове.


- Ролята на учителя в Монтесори педагогиката е различна, а къде е мястото на родителя?

- Ролята на родителя е изключително важна. Неслучайно избрахме за обучението си НБУ в Пловдив, защото там вече има няколко детски градини, които работят по този метод. И за нас беше важно да видим и работата им с родителите, която е изключително интензивна почти през цялата година. Монтесори не е педагогика само за учебното заведение, това е начин на живот на детето. И ако родителят не се включи, знаейки какво да прави с детето си, какво да бъде отношението към него у дома, е много трудно учителят да постигне някакви резултати само в детската градина. Един от основните принципи на Монтесори педагогиката е детето да бъде независимо, свободно, да расте със самочувствие. Това се постига в една изключително установена среда на правила и ред, което е противно на схващането, че Монтесори е равно на свобода.  Да,  свобода е, но в едни ясно изразени граници. Една голяма част от теоретичната подготовка в нашето обучение беше точно това – как едновременно детето да бъде обучавано в ред и дисциплина и да няма поощрения, наказания, оценки. Това е изкуство. В Монтесори колкото повече учиш толкова повече виждаш колко много имаш да учиш.

- Какво конкретно ще се промени от есента в академия „Монтесори“ след Вашето обучение?

- След това обучение ние стартираме нашите целодневни предучилищни занимания. Ще работим с деца на възраст от 3 до 6 години. Ще имаме почасови занимания с деца от 1 до 3 години, родителски класове. Ще продължим да работим и с деца със специални образователни потребности. Програмата ни ще бъде в съответствие с приетата Програма за предучилищна подготовка на Министерството на образованието и науката в съответствие с Монтесори принципите. Държа да отбележа, че ние имаме лиценз за предучилищно образование на МОН.  Избрали сме името семейна академия „Монтесори“, а не детска градина, тъй като наистина програмата ни до голяма степен включва и семейството на детето. Искаме да се подразбира, че при нас родителят има много важно присъствие и роля.


- Програмата Монтесори е над 100-годишна. Защо толкова късно навлиза в България? У нас все още не са толкова много детските градини, които работят по нея.

- За съжаление в България това е традиция – късно да навлизат установени с години методи на обучение. Първата детска градина Монтесори е основана през 1907 година. Още по време на Първата световна война една голяма част от детските градини са работили по този метод. Факт е, че тази педагогика не е била добре приета в строевете с диктатура тъй като целта на този метод на преподаване е да развие едно самочувствие, самостоятелност и независимост у детето. Д-р Мария Монтесори, като лекар, педагог, психолог и антрополог разработва една педагогика, която подготвя детето преди всичко за живота.

- В предварителния разговор споделихте, че желаете да развенчаете митове за Мария Монтесори и метода й. Какво имахте предвид?

- Един от въпросите, на който много често се налага да отговаряме, е защо Мария Монтесори е изоставила своето дете. Факт е, че има син. По времето, когато тя е живяла, е било изключително трудно една жена, която има дете, а в нейния случай - без брак, да може да продължи образованието и научните си изследвания. За това за много кратко време роднини са отглеждали нейния син. Тя го взема при себе си когато навършва 10 години и той остава най-близък неин сподвижник до края на живота й. Марио Монтесори е председател на международната асоциация „Монтесори“, която тя основава. Другият мит е, че в Монтесори средата цари свобода и хаос, което абсолютно не е вярно. Аз вече казах, че свобода в Монтесори разбираме това детето във всеки един момент да избере с какво иска да работи и какво иска да развива. Отговорност и изкуство на Монтесори педагога е да подкрепи детето в този му избор и да го насочи по правилен начин, така че да прави следващите си избори в съответствие със своето развитие.