Добричлийка, осъдена за сводничество в Полша, ще излежи присъдата в България

Окръжен съд – Добрич, отказа да изпълни Европейска заповед за арест на Окръжния съд в гр. Zielona Gora, Република Полша, и да предаде 37-годишната Несрин Апт. М. от град Добрич за изтърпяване на остатък от наложено й там наказание лишаване от свобода. Окръжен съд – Добрич, постанови тя да изтърпи наказанието в затвор в България и да бъде приведена в Затвора Сливен.

Добричлийка, осъдена за сводничество в Полша, ще излежи присъдата в България

Днес Окръжен съд – Добрич, разгледа искането на полските съдебни власти за екстрадиция на Несрин. Приети бяха представените от тях присъда на първоинстаннционния съд в  гр.Zarach, с която добричлийката е призната за виновна за това, че в периода август 2001 г. – януари 2002 г. е извършила три тежки умишлени престъпления – сводничество и изнудване и е наложено наказание от 1 година и 3 месеца лишаване от свобода, решение на  Окръжният съд в Zielona Gora за потвърждаването й и писмо, че добричлийката няма право на преразглеждане на присъдата.
    


Несрин не даде пред Окръжен съд – Добрич, съгласие за предаването й на полските съдебни власти.
    

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, пледира, че не са налице основания за отказ на Европейската заповед за арест, тъй като има влязла в сила присъда срещу Несрин. Полският съд категорично заявява, че присъдата не е постановена задочно и няма основания за неизпълнението й.  
    

Въпреки становището на полския съд адвокатът  на Несрин посочи, че тя не е била заведена на делото за постановяване на първоинстанционната присъда, а е освободена същия ден и не е била надлежно издирена от полските власти. Защитникът помоли да бъде приложен Законът за екстрадицията и европейската заповед за арест, който дава право на Несрин като българска гражданка да излежи остатъка от наказанието й в България.
    

Пресцентърът на съда припомня, че тя бе задържана под стража на 18.07.2011 г. по Европейска заповед за арест.
    

Днес Окръжен съд – Добрич, потвърди мярката за неотклонение до влизане в сила на решението му.
    

То подлежи на обжалване и протест в 5-дневен срок.