Проект „Стартъп по пътя към съвършенството“ ще подготви бъдещи предприемачи

Подготовка на желаещи – безработни и работещи, да развиват собствен бизнес е основната цел на проекта „Стартъп по пътя към предприемачеството“ на „Авангард персонал консултинг“ в Добрич. Той бе представен днес от управителя на фирмата Павел Павлов.

Проект „Стартъп по пътя към съвършенството“ ще подготви бъдещи предприемачи

Финансирането на проекта е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, партньор е Община град Добрич. Това партньорство е знак, че макар и без кой знае колко възможности местната власт мисли за предприемачеството като възможност за развиване на общността, посочи Павлов. 



„Заиграли сме се с думите при измисляне името на проекта в две посоки“ – сподели той пред журналисти. Според Павлов едната посока е в това, че предприемачеството е постоянен стремеж към усъвършенстване и всички, които по една или друга причина са се докосвали до тази самостоятелната стопанска дейност, знаят много добре – това е постоянна ежедневна борба да ставаш все по-добър и по-добър и да оцелееш на пазара. А думата „стартъп“ е символ на насочване на предприемачеството към бизнеси, които са свързани с развитието на информационните и комуникационни технологии. „Ние сме наясно, че не всички от бъдещите участници в нашия проект ще са с идеи, които ще са в тази посока, но това е и някаква идея за тях, че би следвало да търсят и по-различни възможности за развиване на собствен бизнес“, обясни Павел Павлов.   

Чрез проекта „Стартъп по пътя към съвършенството“ желаещите да развиват собствен бизнес ще бъдат подготвени в планиране и стартиране на самостоятелна стопанска и самонаемане чрез предоставяне на комплекс от обучения и услуги. Ще им бъде предоставена и подкрепа за започване на реална стопанска дейност и намиране на подходящи източници на финансиране.

Бенефициенти по проекта ще бъдат 40 души – 28 безработни и 12 заети, като 20 от тях ще са младежи до 29 години. Ще бъдат организирани информационни групови събития за представители на целевата група, на които те ще получават повече информация за възможностите, които се разкриват пред стартиращите собствен бизнес. Ще бъдат организирани събития от пита „Отворени врати“ в различни институции, като например Община Добрич и други общини в областта, финансови институции, както и в успешно развиващи самостоятелна стопанска дейност млади фирми.

По проекта ще бъдат предоставяни обучения, свързани с развитието на предприемачески, управленски и бизнес знания и умения. Те ще бъдат по различни модули: „Вие като предприемач“, „Бизнес план, бизнес идея, маркетингов план“, „Форми на търговска дейност“, „Финансово планиране“, „Капитал и видове източници“ и други. 

Друга дейност на проекта предвижда предоставяне на консултантски услуги за подготовка на самостоятелна дейност и дейности за подкрепа.

Продължителността на проекта „Стартъп по пътя към съвършенството“ е 24 месеца – от 14 юни т. г. до 14 юни 2010 година. Общият бюджет е 205 744 лева.