Добричлията Мартин Христов, който не живее на планината, но тренира даунхил

Мартин Христов е на 15-годишна възраст, ученик във ФСГ „Васил Левски“.

Добричлията Мартин Христов, който не живее на планината, но тренира даунхил

Занимава се с даунхил – спускане със специални велосипеди по планински камъни и стръмни площи. 



„Видях от по-големите как се спускат със своите велосипеди, така реших и аз да опитам и ми хареса“, казва той.

За първа година практикува по-сериозно този вид спорт. Мартин е част от бургаския клуб „Shore invaders“ с треньор Николай Желев. Споделя, че в момента няма  клуб за подобен вид колоездене в Добрич. Затова Мартин е част към бургаския клуб, с който се явява на състезания.

„Миналата година имаше организирано състезание по даунхил в Добрич. Аз спечелих първо място и така от „Shore invaders“ ме поканиха да се присъединя към тях. Организират се лагери, на които караме велосипеди и треньорът ни дава напътствия. По тази начин тренираме“, разказва той.

Преди броени дни Мартин се завръна от състезание „Пампорово Байк Фест“, което се провеве от 21 до 24 юни. Спечелил е пето място при юношите, за което е удовлетворен. 

„Радвам се, когато се класирам на някое от първите пет места. Това е много добре за мен. Другите участници на подобни състезания тренират често в Боровец или Пампорово. Аз нямам подобна възможност. Живея далеч от тези места. Затова съм много доволен“, споделя Мартин. Планинският колоездач допълва, че на състезанието в Пампорово истинска атракция е бил 18-метровия скок с велосипед, който е трябвало да на направят по време на надпреварата. 

Предстоят му и други състезания, тъй като се е заел по-сериозно с този вид спорт.

Мартин споделя, че много деца в Добрич практикуват даунхил, дори и по-малките от него.