Жертвите на атентата в Норвегия станаха 93

Снимките и имената на жертвите на атентатите в Норвегия скоро ще бъдат публикувани. Тогава ще стане ясен размерът на трагедията, каза норвежкият премиер, който познавал лично голяма част от загиналите.

Жертвите на атентата в Норвегия станаха 93
Броят на жертвите на атентатите в Норвегия достигна 93, съобщиха световните агенции. Днес е починал още един от ранените при стрелбата на остров Ютьоя.

Бащата на Андерш Брайвик, който беше задържан заради атентатите в Норвегия в петък, е в шок.

Той научил от вестниците за участието на сина си в атаките, при които загинаха 92-ма души, съобщи Ройтерс.

Мъжът е пенсионер, който живее във Франция и по думите му не поддържа контакт със сина си от 1995 г.
"Четях вестниците онлайн и внезапно видях името и снимката му в интернет. Изпаднах в шок и още не съм се съвзел", разказал бащата пред норвежки вестник.

По-рано днес Андерш обяви чрез адвоката си, че смята действията си за зверски, но необходими.

Тази сутрин норвежката полиция проведе акция, при която арестува няколко души.

По-късно обаче те бяха освободени. Операция е проведена в източната част на норвежката столица Осло и по данни на самите полицаи не е довела до особен резултат.

Смъртта на всеки загинал е трагедия, каза норвежкият премиер Йенс Столтенберг на възпоменателната служба в катедралата на Осло днес.

Столтенберг обясни, че познава лично много от жертвите и обеща, че снимките и имената на всички загинали ще бъдат публикувани скоро.

„Тогава ще се види размерът на злото”, каза още премиерът, който произнесе речта си с прекъсван от вълнение глас. „Ние сме малка страна, но сме горд народ и няма да се откажем никога от своите ценности”, заяви Столтенберг, цитиран от АФП.

На възпоменателната служба в Осло присъстваха кралят на Норвегия Харалд Пети и кралица Соня, членове на правителството и политици от всички партии.

Ние сме народ в траур, но посред скръбта търсим надежда, каза епископ Оле Кристиан Кварме по време на богослужението, предавано на живо по телевизията.