Комедийният актьор Николай Урумов, който е родом от Каварна, днес навършва 55 години

Един от най-добрите комедийни актьори в България – добруджанецът Николай Урумов днес става на 55 години.

Комедийният актьор Николай Урумов, който е родом от Каварна, днес навършва 55 години

Роден е на 6 юни 1963 г. в Каварна. До VIII клас учи в с. Българево, а гимназия завършва в Балчик. През 1990 г. завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ, в класа на проф. Николай Люцканов. Бил е на щат в театър "София", Народния и Младежкия театър, а след 3 сезона на свободна практика през 2011 г. се завръща в Народния театър. 



Николай Урумов се е превъплъщавал в повече от 70 театрални роли през годините. Играе над 170 пъти  моноспектакъла „Лалугер“ по Ал. Урумов, реж. Юрий Дачев, копродукция на театър „Българска армия“ – София и Драматичен театър „Йордан Йовков“ – Добрич. С тази роля през 2011 г. печели наградата „The Best Actor“ на Международния фестивал на монодрамата в Битоля, Македония, наградата за „Най-добра мъжка роля“ на Друмевите празници в Шумен (2011) и наградата „Чудомир“ в Казанлък (2012) за „Комедийния хит на годината“.

Като режисьор е поставял спектакли на сцените на театрите в Габрово, Стара Загора, Плевен и Русе.

През последните години е носител на Наградите за „Най-добър комедиен актьор“ и за „Най-добър комедиен спектакъл“ за „Мнимият болен“ от Молиер, реж. Н. Урумов в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Габрово, на Фестивала на комедийния спектакъл – Габрово, 2017. Получава и наградата на публиката за „Най-добър спектакъл“ за „Женитба“ от Н. В. Гогол, реж. Н. Урумов в Драматичен театър „Иван Радоев“ Плевен, на Зимния фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово“ – Пловдив, 2018.

Снимка: WEBStage.bg