В Община Добричка сме притеснени от появилия се за втори път в една и съща ферма птичи грип

Кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков пред Добрич онлайн

В Община Добричка сме притеснени от появилия се за втори път в една и съща ферма птичи грип

- Инж. Петков, какво налага провеждането на извънредно заседание на Общинския съвет заради случая на птичи грип в село Стефаново?



- Извънредната сесия се свиква по инициатива на група общински съветници, които са отправили искане до председателя. Най-вероятно тя ще бъде на 13 юни от 15 или 15.30 часа. Общинските съветници, а и ние, като ръководство на Общината, сме притеснени от появилия се за втори път в една и съща ферма птичи грип. Той разтревожи и населението. Поканили сме специалисти в областта на тази болест, които да разяснят на населението и на общинските съветници най-вече какви мерки са взети, има ли опасност за населението, в какви случаи. 

- Бихте ли споделили за читателите ни какви са тези мерки?

- От Областната и Общинската епизоотични комисии са взети всички мерки за обезопасяване на двете зони. Едната е зоната на село Стефаново, като предпазна, от 3 километра. Другата е наблюдаваната зона с 10-километров обхват около фермата. Там са въведени забрана за недопускане на птиците извън дворовете на стопаните, прибиране на фуража в закрити помещения, недопускане на достъп на домашни до прелетните диви птици, продажбата на кокошки, на яйца за разплод и т. н. Считам, че е необходимо такова разяснение от специалисти, за да могат хората да се успокоят и да видим дали всички мерки са ефективни и достатъчни, за да не допуснем по-нататъшно разпространение на птичи грип. 

- До кога е карантината, която е наложена във фермата в Стефаново?

- Карантината се определя от Агенцията по безопасност на храните и специалистите. Най-вероятно фермата ще затвори за по-дълъг период от време.

- Имате ли вече информация за причините, поради които е допуснато за втори път огнище на птичи грип в Стефаново?

- Нямам информация за причините, които са довели до повторната поява. Има различни предположения. За това има специализирани органи, които ще докажат или ще отхвърлят една или друга теза за причината. 

- Кога беше уведомено ръководството на Община Добричка за случая на птичи грип в село Стефаново?

- Бях уведомен с писмо от Агенцията по безопасност на храните на следващата седмица. Бях научил от кмета на Стефаново и от един представител на фермата. Официално обаче бях уведомен с писмо от Областната дирекция по безопасност на храните на 28 май. 

- Поискахте ли им обяснение защо има такова закъснение?

- Не искам до коментирам въпроса защо се е закъсняло с уведомяването на Общината. Може би защото от страна на Областната дирекция по безопасност на храните веднага са взети спешни мерки за ликвидиране на огнището и умъртвяване на птиците по начин, който е указан в различни нормативни актове.

- От къде са минали камионите с умъртвените птици? Това беше едно от най-големите притеснения на хората.

- Не мога да кажа. При всички положения те са се движили по републиканската и част от общинската пътни мрежи. За това, съответно, те са имали някакво разрешение, указания, мерки и т. н. 

- Колко хора работят във фермата, където бе установено огнище на птичи грип, те изследвани ли са, има ли резултати?

- Собственикът на фермата е длъжен да вземе всички мерки след като се ликвидира заразата. Мога само да предполагам, че такава сериозна фирма е взела такива за здравето на работниците, които са имали досег със заразените птици. 

- Какви точно специалисти са поканени да вземат участие в извънредната сесия на Общинския съвет?

- Отправили сме искане към Министерството на земеделието, храните и горите, дирекция „Животновъдство“, очакваме от там да пристигнат специалисти. Изпратили сме покана и до Професионалната организация на производителите на водоплаващи птици в България, която също има отношение по  въпроса. Очакваме, че ще разясним на хората и ще успокоим обстановката. 

- Имате ли информация за хора, които се оплакват, че нещо се случва в стопанския им двор?

- Нямаме информация тази болест да се е разпространила в частните стопанства на територията на Стефаново и на околните села.