Умъртвиха 21 406 патици и 36 000 новоизлюпени заради птичия грип в село Стефаново

Екип на Областната дирекция по безопасност на храните умъртви по хуманен начин през двата почивни дни всички 21 406 патици и 36 000 новоизлюпени във фермата в село Стефаново, кв която бе установено огнище на птичи грип. Осигурени са екарисажни автомобили, които откарват в екарисаж в Ихтиман умъртвените птици.

Умъртвиха 21 406 патици и 36 000 новоизлюпени заради птичия грип в село Стефаново

Това съобщи на брифинг областният управител Красимир Кирилов след проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия на основание заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Стана ясно, че огнището на инфлуенца е констатирано във ферма за пекински патици „Мейпъл Лийф Полтри“ ЕООД в село Стефаново. Това е втори случай на възникване на огнище в един и същ обект. В хода на заседанието директорът на ОДБХ д-р Анелия Андонова представи хронология на действията и се набелязаха мерки за ликвидиране на огнището.



Областният управител Красимир Кирилов отбеляза, че това е първо зареждане след проведените от ОДБХ мероприятия по ликвидиране на огнището от предния път. Той обърна внимание, че съгласно чл. 132, ал. 1, т. 5 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, собственикът на животновъдния обект не е спазил задължението си – да информира кмета на селото и директора на ОДБХ д-р Андонова за проблемите във фермата. Частнопрактикуващият ветеринарен лекар в обекта е взел проби, които е изпратил в лаборатория в Германия. Д-р Андонова е получила в четвъртък вечерта обаждане от София, като е била уведомена от свои колеги от БАБХ, че има проблем в птицефермата в Стефаново. В петък сутринта екип на ОДБХ посетил фермата и взел проба, която спешно е транспортирана до столицата. Вечерта в петък се получило потвърждение и заповед. 

Предстои да се унищожи част от фуража и да се пристъпи към пълна дезинфекция отново на обекта, каза Красимир Кирилов. На заседанието на Епизоотичната комисия д-р Андонова е отбелязала, че при контролното заселване на фермата не са констатирани отклонения във взетите проби. 

Предстои да се търси причината за новото огнище. В сила са забрана за транспортиране и търговия с птици и яйца в определените три- и десеткилометрова зони с цел недопускане разпространение на заразата.