Българските рибари с право за лов в румънски води

Българските рибари имат пълното право да ловят в общностните води, каза Мариан Манила, шеф на румънската изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури", цитиран от chernomore.bg

Българските рибари с право за лов в румънски води

Той заяви, по време на работната среща, която се проведе във Варна между представители на ИАРА - България, и ИАРА - Румъния, като причината за форума е проточилият се повече от 3 месеца скандал със задържането на рибарския кораб на Христо Спасов на пристанището в Мангалия.


 

Причината за ареста била използването на мрежи с по-малко от позволеното „око", което било забранено от закона, според румънски представители.

 

„По крайбрежието на Румъния има система за мониторинг на Гранична полиция. За последните години чрез нея са задържани 17 турски кораба, които са ловували в териториалните води на страната. Българският плавателен съд е задържан в общностните води, но при него е регистрирано нарушение от друго естество. В момента тече дело по случая и ИАРА - Румъния, не е в състояние да се меси в юридическите въпроси на страната", заяви Мариан Манила.

 

Докато делото не приключи, корабът не може да бъде освободен, обясни Манила като подчерта, че е според законите на Румъния.

 

Пламен Захариев, шеф на българската ИАРА, изрази разбиране към румънския си колега, че не може да се меси в работата на тамошната прокуратура, но поиска съдействие от него, за да бъде гледано делото в България.

 

„По принцип има такава юридическа възможност. Надяваме се проблемът да бъде обсъден и да се стигне до решение, което удовлетворява и двете страни", каза Манила.

 

Румънските представители обещаха да направят каквото зависи от тях, за да се разреши успешно и справедливо случаят, и подчертаха, че има защо България да недоволства.

 

Припомняме, че капитанът Христо Спасов и неговият кораб са задържани на 20 мили източно от румънския бряг на Черно море.