Фестивал в чест на хляба ще се проведе утре в град Добрич

Идеята на този празник е да се обърне внимание и да се отдаде почит на този най-важен символ за Добруджа, и именно хляба.

Фестивал в чест на хляба  ще се проведе утре в град Добрич

Хляб феста ще се проведе утре, на  19 май от  10:00 до 21:00 часа часа на пл. „Свобода”. 



От 10:30 до 18 часа в експерименталните работилнички ще бъде  проследен пътя на хляба от праисторията до съвремието, от едронатрошените зърна в хляба на праисторическия човек, който го е подправял единствено със сол и го е слагал на трапезата си до преситения с  9 сита обреден хляб, част от добруджанската и традиционна сватба.

 „Нашите усилия чрез този проект са насочени към децата, към младите хора, които трябва да знаят традициите си  в Добруджа, която е земя разположена на кръстопът има данни за свидетелства за историческо присъствие на хората още от праисторията.  Затова сме направили тези интерактивни работилници така, че да проследят основните източници на цивилизация на епохите”, заяви Надежда Иванова – уредник „Българските земи 15 – 19 век“ в Регионален исторически музей – Добрич и координатор на проекта „Хлябът, който ни свързва“.

 Праисторията ще бъде представена с възстановка на жилище, центъра на което е огнището, където се е приготвял хляба,  чрез различни декори жителите и гостите на град Добрич ще могат да се потопят в епохата, да видят оригиналните сечива, оръдията на труда, нещата, които са служили на праисторическия човек за да приготви насъщния. 

До всяка от работилниците ще бъде поставена отделна шатра, където децата  ще могат да изработят различни неща - гердани, подобни на тези от спондилус , които са били единствената украса на хората от онова време.  В работилницата „Праистория”  демонстратор ще прави малки  фигурки от кост на богинята майка, която е била и богиня на домашното огнище.  Ще бъдат представени и облекла, представящи дрехите които са се носили тогава. 

В работилница „Античност ще бъде представена обредна трапеза, едно царско угощение, на което основните действащи лица са римлянин и тракийка по време на пир. На масата освен традиционния хляб, който е направен по подобие на този открит в Помпей ще бъдат наредени плодове, посетителите ще имат възможност да си направят снимки, както и да направят римски мозайки – изработени от кускус, макарони, а децата ще могат да подредят основните форми и фигури, които са присъствали върху керамиката и мозайките от античността.

В работилница „Средновековие” децата ще могат да направят различни фигурки от тесто и ще разберат колко тежи една шепа зърно, измервайки я на един стар кантар.

В работилница „Възраждане” децата да се запознаят с обредния хляб и начина му на приготвяне, къде и как са  го месили  хората от възраждането и какви декорации са му слагали за различните празници. 

Интерактивна работилница ще представи съвремието и съвременните форми на общуване с хляба и неговите производни.

От 10.30  до 18.00 ще се проведе Музеен куест-тур

От 16.00 до 17.00 – Изложение на хляб и хлебни изделия 

17.00 – 18.00 – Флашмоб „Заедно да замесим“ 

19.00 – 21.00 – Музикално-танцов спектакъл „Приказка за хляба“.