Консултанти оказват подкрепа при избор на образование и професия на ученици от ОУ „Стефан Караджа“

През месец май седмокласниците са основната целева група, която търси услугите на Център за подкрепа за личностно развитие - гр. Добрич.

Консултанти оказват подкрепа при избор на образование и професия на ученици от ОУ „Стефан Караджа“



Изправени пред избор на образование и професия учениците от 7-а и 7-б класове на ОУ „Стефан Караджа“ посетиха офисите на центъра. В залата за групова работа кариерният консултант Таня Николова презентира тематичния филм „Познавам ли професията, която избирам?“.


Разгледани бяха основните аспекти при избор на професия – да познаваш много добре своите личностни качества, интереси и умения от най-ранна детска възраст, света на професиите, както и да си запознат с условията и организацията на труда, работната среда, работната атмосфера, а също и какво образование и квалификация са нужни, за да упражняваш съответната професия.

Учениците бяха информирани за профилите, професиите и специалностите, предлагани от гимназиите в града за следващата учебна година.


Седмокласниците се включиха активно в ролевата игра „Кога, къде и с какво искам да работя?“, решаваха казуси за избор на профил и професии. Те споделяха, че много добре познават професиите, които харесват и биха избрали за своята бъдеща реализация – ветеринар, готвач, техник на ССТ, програмист, фризьор, счетоводител, екскурзовод, юрист, шофьор.

Учениците се разделиха с кариерният консултант с убеждението, че е важно да се търсят различни източници на информация, преди да вземат окончателното си решение, защото избирайки професия, човек трябва да гледа дългосрочно и да мисли, какво ще бъде търсенето на пазара на труда в предстоящите години.