С вълнуващо тържество честваха 110 години читалище в село Житен

110-годишнината от създаването на народно читалище „Христо Ботев – 1908“ в генералтошевското село Житен бе отбелязана с вълнуващо тържество.

С вълнуващо тържество честваха 110 години читалище в село Житен

„Единадесет десетилетия това културно светилище е пазител на българската духовност и има привилегията да е едно от първите в Добруджа“, каза в приветствието си кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. По повод годишнината читалището получи многобройни поздравителни адреси и подаръци. На сцената се изявиха фолклорна формация „Гергана“ от Варна, съставите от селата Росица и Росен, както и самите домакини. Всички те създадоха една атмосфера, която може да съперничи на всеки един празник, посветен на културното дело и самодейността.




За финал под звуците на хубава българска народна музика всички излязоха на площада пред читалището, за да извият кръшно хоро.

Преди 110 години със заповед №2749 на Министерството на просвещението в село Житен е основано читалище, на което е дадено името „Просвета“. Години по-късно то е именувано Христо Ботев. Началото е положено от учителите Петър Сотиров – Даскала, Георги Вълчев, Петър Иванов и техните ученици. След 1913 г. румънските власти спират дейността му до 1938 г., когато е организирано читалище с председател румънския учител Пападопол и поп Тодор Стоянов. След 1942 г. председател е първият учител Ради Кушков, а членове са Петър Николов, Янаки Недялков, Петър Ганчев, Марин Вълчев и Трифон Тодоров. Още тогава, под ръководството на учителите Ради Кушков, Къна Дечева и Лиляна Цолова, се представят пред публика пиесите „Вълшебен пръстен“ и „Момини сълзи при жална мащеха“. За целта е на-правена малка сцена в една от класните стаи на училището. С това всъщност се поставя началото на художествената самодейност. 

И така до днес, десетилетия наред едно от най-старите читалища в Добруджа продължава да бъде стожер на духовността.