Обсъдиха проекта за областна здравна карта

Работно заседание по повод корекциите, наложени по проектното предложение на областната здравна карта, проведе днес комисията, председателствана от областния управител Красимир Кирилов.

Обсъдиха проекта за областна здравна карта

От Областна администрация припомнят, че съгласно изискванията на закона в срок, след проведени заседания, съгласно методическите указания на Министерството на здравеопазването, д-р Светла Ангелова – директор на РЗИ, и екипът й разработиха проект на областна здравна карта, който бе изпратен за одобрение в МЗ. След обобщаване на подадените проекти от цялата страна, здравното министерство информира за нанесени корекции в документа. Възражения и предложения по направените промени могат да бъдат внасяни в срок до 23 май 2018 г.




В тази връзка се свика и проведе работно заседание на комисията, на което заместник-директорът на РЗИ Добрич д-р Николинка Минчева представи пред представителите на медицинските съсловия, общините и РЗОК нанесените промени, които бяха обсъдени от специалистите.

След обстойно преглеждане единодушно се стигна до решение в указания срок да се внесе възражение и да се настоява да се запази броят на практики на общопрактикуващите лекари в областта и да не се налага закриване на 6 бройки.

В доболничната помощ ще се настоява да бъде са с двама повече уролозите, от предвиденото в проекта, както и да се завиши с една бройка и онкологичната специалност в доболничната помощ от предвижданото. Област Добрич ще предложи да се променят функционалните нива на хирургичните отделения в здравните заведения в областта и ще предложи да бъде намален броят на денталните практики.

Идната седмица предложенията и мотивираните възражения на Комисията ще бъдат изпратени до Министерството на здравеопазването, като целта е да се гарантира достъп до медицинска помощ на хората.