Полски съд издирва добричлийка, осъдена за сводничество

Окръжен съд – Добрич, задържа под стража 37-годишната Несрин Апт. М. от град Добрич. Окръжният съд в гр. Zielona Gora, Република Полша е издал срещу нея на 05.12.2008 г. Европейска заповед за арест. Несрин М. е била обявена за издирване от полските съдебни власти, за да изтърпи остатък от 8 месеца по наложено й наказание 1 година и 3 месеца лишаване от свобода.

Полски съд издирва добричлийка, осъдена за сводничество
Тя е осъдена през 2002 г. от Районния съд на гр. Zarach и за извършени в периода август 2001 г. – януари 2002 г. три тежки умишлени престъпления – сводничество и изнудване. През 2003 г. Окръжният съд в Zielona Gora е потвърдил присъдата и тя е влязла в сила.

Несрин М. е задържана на 14.07.2011 г. от органите на реда въз основа на искането на полските съдебни власти, а Окръжна прокуратура – Добрич, внесе в съда искане да й бъде наложена мярка за неотклонение задържане под стража. Прокурорът изтъкна, че целта на Европейската заповед за арест, е да осигури изтърпяването на постановеното на Несрин М. наказание за престъпления против сексуалната и нравствената свобода. Полският съд е определил наказание под минималното, предвидено в българския Наказателен кодекс за тези деяния – от 2 до 8 години лишаване от свобода за склоняване към проституция и от 2 до 10 години за изнудване. Държавният обвинител смята, след като е била изменена постановената на Несрин М. мярка за неотклонение задържане под стража, тя се е укрила и не се е явила на съдебните заседания по делото й. По тази причина е останала неизтърпяна част от определеното й наказание. След това тя е пребивавала в няколко държави в Европейския съюз. Предвид това съществува опасност тя да се укрие, ако й бъде взета по-лека мярка за неотклонение.

Адвокатът на Несрин М. помоли да й бъде наложена мярка за неотклонение домашен арест или по-лека. Според него Европейската заповед за арест не отговаря на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, тъй като не ставала ясна точната квалификация на престъпленията, за които й е наложена присъда. Несрин М. е била освободена от полската прокуратура след изтичане на максималния срок на предварителното задържане, не е била призована за насроченото дело срещу нея и то е разгледано задочно, смята защитникът. Той твърди, че не съществува опасност тя да се укрие или да извърши друго деяние, тъй като след въпросното осъждане е изминал дълъг период от време, през който няма осъждания и не се водят други разследвания срещу нея.

Окръжен съд – Добрич, след като прецени направеното от полските съдебни власти искане и становищата на страните, намери, че са налице основания за постановяване на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Несрин М.

Съдът насрочи делото за разглеждане на искането за екстрадицията й за 25.07.2011 г. Съдът постанови да бъдат изискани актовете на първоинстанционния и на второинстанционния полски съд и данни как е протекло делото, справка за изтърпяната част от наказанието й, гаранции, че ще се осигури повторно разглеждане на делото, ако присъдата срещу Несрин М. е постановена задочно, както и гаранции, че ще бъде върната да доизтърпи наложеното й наказание в България.

Несрин М. има основно образование, омъжена е, работи във Франция.