Заради майка на дете с увреждане от Добрич Борисов откри с рев, че чиновниците му тормозят граждани

Една година след като обяви война на административната тежест, премиерът Бойко Борисов прогледна през сълзи за тормоза, на който са подложени родители на деца с увреждания.

Заради майка на дете с увреждане от Добрич Борисов откри с рев, че чиновниците му тормозят граждани

Часове преди те да излязат за шести път на протест под прозорците на институциите, премиерът се трогна от разказа на една майка, която от днес е здравен емигрант.



Както вече информирахме, Красимира Обретенова от Добрич емигрира в Холандия, за да може да осигури нормален живот на 16-годишното си дете с увреждания Пасионария.

"Кой е този ненормален администратор, който може да кара тези хора непрекъснато да ходят напред-назад. Ако това е истина, този човек не просто да се уволни, а всичко там да изчистим. Гледах го. Ревах, докато ги гледах. Лично министърът да се занимае със случая! Малко човечност няма ли, бе, какви са тези хора, държавни заплати вземат!", възмути се Борисов на заседанието на Министерския съвет в присъствието на фоторепортерите. Социалният министър реагира бързо с обещание да бъде направена проверка и да бъде докладвано на премиера. "Това, което разбрах, е, че всъщност се възразява срещу периода, в който се спира помощта при преосвидетелстване, т.е. когато изтече срокът на съответното експертно решение", опита се да обясни Петков.

Това обаче не е просто въпрос на "ненормален администратор", а и на закони и наредби. За тези неща хората с увреждания протестират от години, а ГЕРБ им обещава поне от 2015 г. промени. До този момент обаче реформа в системата няма, макар че трябваше да я направи още вторият кабинет "Борисов".

Въпреки че се изказа така емоционално по повод телевизионните репортажи, Борисов втора седмица отказва да приеме лично родителите на деца с увреждания. Те бяха игнорирани и от депутатите на ГЕРБ при опит да влязат в парламента, а социалната комисия също не пожела да ги допусне на заседанието си, защото носели фланелки с пропаганден надпис. На фланелките пишеше "Системата убива".

Източник: segabg.com

Снимка: razkritia.com