Единадесетокласници от Финансовата гимназия участват в тренинг и дискусии за професиите

Учениците от 11-а клас при ФСГ „Васил Левски“ в Добрич се включиха в дейности, организирани от Център за подкрепа за личностно развитие – Добрич.

Единадесетокласници от Финансовата гимназия участват в тренинг и дискусии за професиите

В залата за групова работа на центъра гимназистите участваха в тренинг за типовете личностни характеристики и характеристиките на хората, които ги упражняват.




Тренингът организиран от кариерният консултант Таня Николова, е практическо приложение на „Теорията за избора на професия“ на известния психолог Джон Холанд, според който хората се стремят към такава среда, която отговаря на тяхната личност и им дава възможност да изразят най-пълноценно своите способности, умения, интереси, ценности и желани роли.


Използвайки подходящ инструментариум кариерният консултант подпомогна всеки ученик да открие най-характерния си, „доминантен тип“ и „своите подтипове“ , осъзнавайки, , колко е важно да има реална себеоценка за себе си и да е наясно, какво иска да постигне в живота си.

Гимназистите се включиха и в дискусия за успели в кариерата си известни личности. От предложените им фотуси те разпознаха доказалите се в своите области на развитие - Бил Гейтс, Мерил Стрийп, Робърт де Ниро, Григор Димитров, Майкъл Джексън, Уитни Хюстън и разказваха, какво знаят за тях.


В края на дискусията всички се обединиха около убеждението, че за да успее, на човек са му нужни талант, много труд, силен характер и воля за успех.