За близо 60% от българите земеделието е важно за бъдещето

58% от българите са отговорили, че в Европейския съюз земеделието и селските райони са много важни за нашето бъдеще, за сравнение 53% от запитаните европейци са дали същия отговор, което прави българите по-убедени в потенциала на селското стопанство.

За близо 60% от българите земеделието е важно за бъдещето

Резултатите са от допитване на Евробарометър и са на база проведени 1040 интервюта с българи и 28031 интервюта с граждани на ЕС.



Най-голям процент и от запитаните българи (52%), и от европейците (55%) като цяло определят, че основната отговорност на фермерите в обществото трябва да е осигуряването на безопасна, здравословна и висококачествена храна. Основни приоритети на нашенци са и снабдяване на населението с разнообразие от качествени продукти, както и растеж и създаване на работни места в селските райони. Запитаните българи още посочват, че земеделските стопани трябва да допринасят за подобряване живота в селата.

68% от запитаните сънародници са отбелязали още, че спрямо десетилетие назад са се подобрили нещата относно широколентово интернет покритие и мобилни телефонни услуги. 25% от респондентите отчитат напредък и относно достъп до социални, здравни и културни услуги, а 23% – в социалното приобщаване. 20% са видели подобрение в икономическия растеж и работните места, а 16% – в околната среда и ландшафта.