Празнични концерти за Цветница

И тази година Община град Добрич организира по повод светлите християнски празници Възкресение Христово и Цветница концерти на пл. „Свобода“.

Празнични концерти за Цветница

На 1 април от 10.00 ч. е празничният концерт на Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов. От 11.00 ч. за гражданите и гостите на града ще танцуват децата на Детска танцова школа „Хорце“ при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ и Фолклорен танцов клуб „Хорце“ с ръководител и хореограф и на двата състава Севдалина Атанасова.



Детска танцова школа „Хорце” е открита през м. октомври 2015 г. като част от дейностите на Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“. Основните цели на школата са да утвърди читалището като средище на култура, да вдъхне любов на децата към българските обичаи и традиции, да създаде сигурна среда, предразполагаща към трайни приятелски взаимоотношения, които допринасят за цялостното им образователно, културно и социално развитие. В школата танцуват повече от 30 деца, които изучават български народни танци както в тяхната автентичност, така и под формата на обработени танцови композиции. За своята кратка история, възпитаниците на школата са участвали в международен фестивал в Украйна, много общински празници и събори и благотворителни концерти. През есента на 2018 г. децата от ДТШ „Хорце” ще представят България на фестивал в Търгу Муреш, Румъния.

Фолклорен танцов клуб „Хорце“ - Добрич е създаден през м. март 2010 г. от хореографа Севдалина Атанасова с цел да съхрани и популяризира богатството на българския танцов фолклор.

В него танцуват любители - мъже и жени, на различна възраст с различни професии, обединени от магията на българските ритми и танци.

През годините ФТК „Хорце” е изградил облика на един от най-успешните клубове на България, високо оценяван от публика и жури. Освен във всяко кътче на България, „Хорце“ са показали красотата на танцовото изкуство и на фестивали в Германия, Македония, Гърция, Турция, Италия, Испания, Украйна и др. След успешно преминал първи етап през 2017 г., след по малко от месец предстои вторият финален етап на националните прегледи на ЦИОФФ, където ФТК „Хорце” ще се представят с нови танци и костюми от всички шест фолклорни области на България.