Десетокласници от Гимназията по автотранспорт се запознаха с успели в кариерата си личности от ромски произход

Седмица преди „Международния ден на ромите“ Център за подкрепа за личностно развитие – Добрич бе домакин на дискусия с ученици от десетите класове на Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост.

Десетокласници от Гимназията по автотранспорт се запознаха с успели в кариерата си личности  от ромски произход

В обзаведената зала за презентации на центъра кариерният консултант - Таня Николова представи пред десетокласниците тематичният филм „Икономическата принуда и образованието“. Филмът провокира гимназистите към споделяне на основните причини, които най-често водят до отпадане от училище на учениците от ромското етническо малцинство – социално - икономически причини,  ниско образование и безработни родители, заминаване в чужбина, семейни модели и ценностна система, ранни бракове и други. Позитивен пример за извеждане на образованието, като ценност е професионалният и житейски път на роденият в малкото селце – Бълван, Мирослав Маринов – художник - постановчик в киното и телевизията. Учениците споделиха, защо са избрали ПГТОЛП и кои са професиите, за които се подготвят.





По забавен начин капитаните на трите отбора – Олджан, Диана и Иван,  представиха професиите на своите съотборници в забавната игра  „Как минава един работен ден на …  „Електротехник  на  …. , „Фризьор“ и  „Монтьор на подемно -транспортна техника“ – работно време, работно облекло, основни дейности, какви знания и умения са нужни, какво е заплащането и други.


В третата част от дейностите кариерният консултант запозна десетокласниците  с  биографичните данни на успели в кариерата си личности от ромски произход – световно известния кардиолог - проф. Александър Чирков, Доц.Христо Кючуков – „Доктор на педагогическите науки“, поетесата и обществена деятелка – Сали Ибрахим, художникът от Добричко – Радослав Димитров, изрисувал православния параклис на остров Крит, акордеониста – виртуоз – Ибро Лолов и други.


Изненада за гимназистите бе и участието на специалния гост - Юлиян Георгиев – бивш възпитаник на СПТУ по автотранспорт, общински съветник, председател на НЧ  „РОМАНО ДРОМ – 2002“ в гр. Добрич. Десетокласниците с голям интерес изслушаха споделеното от госта –  за неговото образователно и кариерно развитие,, за целите, които си поставя и пътя към успехите му.

В края на дейностите гимназистите се разделиха с кариерния консултант с убеждението,  че  когато човек познава добре своите способности, вярва в тях и ги развива,  ще постигне всяка своя цел в живота.