Служителите на РЗИ в Добрич ще протестират въпреки решението за увеличение на заплатите им

Протестът на служителите на Регионалната здравна инспекция в Добрич утре ще се състои въпреки решението за увеличение на заплатите ни. Това съобщи за Добрич онлайн Дияна Йорданова – председател на Синдикалната организация на служителите към Медицинската федерация при КТ „Подкрепа”.

Служителите на РЗИ в Добрич ще протестират въпреки решението за увеличение на заплатите им

В сайта си Министерството на здравеопазването съобщава, че всички служители в 28-те структури на РЗИ ще получат увеличение на работните заплати, считано от 1 януари тази година в съответствие с Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация. Посочва се, че със Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. са предвидени средства във връзка с увеличение на минималната работна заплата, както и за увеличение на заплатите на работещите в системата на МЗ. За структурите на РЗИ средното увеличение на разходите за възнаграждения е 18%, като на някои места повишението ще надхвърли предвиденото, в зависимост от числеността на персонала.



Тези 18% са среден процент и не се знае кои РЗИ-та колко ще получат, някъде ще са по-малко, каза Дияна Йорданова. По думите й част от парите ще отидат за данъци и осигуровки. От друга страна когато се разпределят по правилата на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация точно хората, които са с най-ниски заплати ще получат най-малко увеличение.