Окръжен съд – Добрич потвърди ареста на обвиняем за кражба на метални вещи

Окръжен съд – Добрич, потвърди наложената на 43-годишния Живко Д. Янк. от Добрич мярка за неотклонение задържане под стража.

Окръжен съд – Добрич потвърди ареста на обвиняем за кражба на метални вещи
На 01.07.2011 г. той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че след предварителен сговор с 38-годишен добричлия, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на ножица за арматурно желязо, същия ден в лозята на с. Бранище, община Добричка, е отнел 15 м телена оградна мрежа, 2 броя метални порти и 1 брой метална врата от добричлия. Същия ден на същото място е отнел метална порта на друг добричлия.

На 04.07.2011 г. Районен съд – Добрич, му е наложил мярка за неотклонение задържане под стража, която Живко Янк. обжалва с искане да бъде изменена в по-лека. Адвокатът му поддържа жалбата, като посочи пред съда, че не е налице обосновано предположение, че подзащитният му е извършил деянията. Участието му в престъплението се ограничавало в предоставяне на лична карта в пункт за продажба на отпадъци. Според защитника Живко не е знаел откъде са взети въпросните вещи.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, поиска съдът да остави без уважение жалбата. Държавното обвинение счита, че е налице обосновано предположение за авторството на Живко на деянията, за които е привлечен да отговаря. Признанието, на което той се позовава в жалбата си до Окръжния съд, също потвърждавало това. Престъплението е извършено при опасен рецидив и това обстоятелство обосновава опасността, той да се укрие или да извърши друго деяние. Срещу него се водят други досъдебни производства и са събрани лоши характеристични данни. Всичко това според прокуратурата, показва, че единствената адекватна мярка за неотклонение спрямо Живко е задържането под стража.

В последната си дума той помоли за по-лека мярка за неотклонение, тъй като има постоянен адрес и няма намерение да се укрие. Живко заяви, че има три деца и съпруга, за които трябва да се грижи.

Той няма образование, безработен е, осъждан.

Окръжен съд – Добрич, след като се запозна с представените доказателства по делото и със становищата на страните, потвърди мярката за неотклонение на Живко. Определението му е окончателно.