От 12-и юни до 30-и август е периодът на задържане на млечните крави за Кампания 2018

Документите за доказване на реализирано мляко трябва да са с дата на издаване от 1-и октомври 2017 г. до 30-и септември 2018 г., ако стопаните искат да получат средства по Схемата за обвързано подпомагане на млечни крави.

От 12-и юни до 30-и август е периодът на задържане на млечните крави за Кампания 2018

Това става ясно от Наръчник за директни плащания, публикуван от МЗХГ. Документите се подават в дните от 5-и до 31-и октомври 2018 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА по постоянен адрес на кандидата-физическо лице или адрес на управление на кандидата-юридическо лице или едноличен търговец. Подаването е лично от фермера или чрез техен упълномощен с нотариално заверено пълномощно представител.




По схемата могат да кандидатстват физически и юридически лица, стига те да са регистрирани като земеделски стопани и да отглеждат в стопанството си 10 и повече млечни крави, предназначени за производство на мляко.

Под стопанство се разбират всички животновъдни обекти, регистрирани на името на фермера по  Закона за ветеринарномедицинската дейност, вписани в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската агенция по безопасност на храните.

Изисква се млечните крави да са над 24 месеца и в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ да са вписани с предназначение за производство на мляко.

Допълнителни изисквания, които трябва да покрият животните, са:

-да са идентифицирани с по една ушна марка, одобрена от БАБХ, на всяко ухо, с еднакъв идентификационен номер;

-да са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ и да имат отбелязано предназначение „за мляко“;

– да имат индивидуален паспорт;

– да са вписани в регистъра на стопанството.

При кандидатстване по схемата е необходимо стопаните да се уверят, че за всяко животно, заявено за подпомагане, информацията в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ съвпада с тази в индивидуалния паспорт и с посочената в регистъра на стопанството.

От наръчника става ясно, че периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията. За Кампания 2018 г., ако не бъде удължен срокът за подаване на заявления, периодът на задържане на животните е от 12 юни (включително) до 30 август (включително) 2018 г.

Допустимо е фермерите да заменят заявените животни с други животни, при условие, че вторите отговарят на изискванията за подпомагане по схемата към момента на замяната. Освен това замяната трябва да се направи в срок до 20 дни от края на събитието, което я е наложило, и да се заяви писмено до 7 работни дни в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“.