Евакуация в Дебелец: Цистерна с опасен химикал се обърна на пътя

Цистерна с опасен химикал се преобърна на пътя край Дебелец, евакуирани са 350 души, сред тях 50 деца. По информация на МВР цистерната е превозвала стирен. От него се произвежда стиропор. Всички подходи към Дебелец са затворени и движението от и за града е спряно.

Евакуация в Дебелец: Цистерна с опасен химикал се обърна на пътя
350 души са евакуирани, след като цистерна с опасен химикал се обърна на пътя Килифарево - Велико Търново.

Инцидентът е станал тази нощ, след като камион с турска регистрация е претърпял пътен инцидент.

Получил се е сериозен теч и има опасност за образуване на отровен облак.

На място са изпратени пет екипа на пожарната служба и полицията във Велико Търново. Предприети са мерки по ограничаване достъпа до мястото на инцидента в радиус 150-200 м. и е спряно движението на автомобили. Създадена е организация за извършване на замервания на вредностите и се следи посоката на вятъра.

Отчетени са вредни емисии в атмосферата. До момента са евакуирани 350 човека, като изнасянето им от домовете е започнало около 4 часа сутринта.

Първо са евакуирани 51 деца от детския дом в Дебелец, като 20 от тях са бебета. Създадена е организация за настаняване на евакуираните хора в обществени сгради във Велико Търново и Килифарево.  Евакуацията е извършена с автобуси и линейки.

Към 8 часа бе съобщено, че течът от цистерната е спрян, но в нея все още има голямо количество от опасния химикал.

Служителите на Гражданска защита и пожарната източват опасния химикал, останал в цистерната. На помощ е изпратена и оперативна група от пожарната служба в София

По предварителни данни в 20-тонната цистерна има стирен, съобщиха от пресцентъра на МВР.