Училище „Н. Й. Вапцаров“ в Карапелит е преобразувано в средно

Обединено училище „Н. Й. Вапцаров“ в село Карапелит е образувано в средно, считано от новата учебна 2018/ 2019 година, съобщиха за Добрич онлайн от Община Добричка.

Училище „Н. Й. Вапцаров“ в Карапелит е преобразувано в средно

Преобразуваното е извършено със заповед на министъра на образованието и науката, по предложение на кмета на Общината инж. Тошко Петко и решение на Общинския съвет. 



На родителската среща, проведена през октомври м. г., родителите на учениците от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ от  село Карапелит и от близките населени места заявяват желанието си децата им да продължат образованието си в училището, включително до XII клас. На тази среща присъстват и представители на местния бизнес. „Създаването на едно средно училище на територията на община Добричка е начин да бъдат задържани в класните стаи повече младежи и девойки от малките села. Ще се даде шанс за повишаването не само на обхвата, но и на качеството на образование. Голяма част от родителите не изпращат децата си да учат в средно училище извън населеното място, където живеят, поради невъзможността да осигурят необходимите финансови средства за издръжката им /транспорт, дневни разходи, квартира/“, посочват от Общината. От там обясняват, че ще се даде възможност за реинтеграция в образователната система на ученици със завършен VII и VIII клас, но непродължили образованието си.

С преобразуването на училището в средно се дава шанс на всички ученици от с. Карапелит и близките села, включително на най-бедните, и на тези от различните етнически общности, да не напускат образователната система след завършено основно образование и да се обучават до ХII клас, т. е. да завършат ІI гимназиален етап. Осигурява се професионално обучение за придобиване на ІI степен на професионална квалификация или квалификация по част от професия, възможности за стажуване, за реализация на пазара на труда, мотивация за продължаване във ІІ гимназиален етап и успешно завършване на средно образование. Повишават се обхватът и качеството на образование, придобиване на компетентности за успешна личностна и професионална реализация. 

Училището в Карапелит ще е първото средно на територията на община Добричка. То разполага с 12 класни стаи, сградата  е на три етажа, енергийно санирана, с добре обзаведени класни стаи и кабинети, материално обезпечено обучение по информационни и комуникационни технологии, физкултурен салон, капацитет за реализиране и на професионално обучение, просторно дворно пространство и спортни площадки. През учебната 2017/ 2018 година в училище „Н. Й. Вапцаров“ е разкрита паралелка за придобиване на І степен на професионална квалификация за специалността „Хранително-вкусова промишленост“ по професия „Работник в хранително-вкусовата промишленост“.