Родители: Как децата ще станат добри, ако им се вменява, че са лоши?

„На моето дете бяха казали, че е лошо. Как децата ще станат добри, ако им се вменява, че са лоши. Те приемат, че е нормално да са лоши. Моето дете не искаше да ходи на ясла няколко месеца след това“. Това заяви на протест „Не на насилието в детски ясли, градини и училища“ в Добрич Йове Златанова, който се проведе пред сградата на Община Добрич. В него се включиха над 20 родители, които бяха с детски дрънкалки и балони и издигнаха плакати в защита на децата.

Родители: Как децата ще станат добри, ако им се вменява, че са лоши?

Златанова сподели, че подкрепя предложението, което се коментира в публичното пространство, само директорите да имат достъп до онлайн наблюдение. И ако родителят види проблем, да поиска записи, защото детето споделя всичко. „Децата не лъжат“, категорична е майката. Тя смята, че е редно да се поискат записите само ако родителите усетят, че има проблем. Златанова не е за непрекъснато онлайн наблюдение над децата.




„Аз съм за видео наблюдение с цел контрол - сподели пък единственият присъстващ мъж на протеста Замфир Димитров - Чуха се мнения, че нарушавали личното пространство. На работа няма лично пространство“.


Искаме децата да бъдат угрижвани нормално, заяви Красимира Генчевски, майка на 4 деца. По думите й, нещо трябва да се промени независимо дали исканията на родителите ще бъдат променени напълно. „Средната ми дъщеря е на 13 години. След дълъг период ми сподели, че в детската градина ги тъпчат с храна. Казвали са им, че не искат да виждат празни купички, а дъното на чинийката. Когато са я хранили насила, е повърнала това, което е изяла. След това са я накарали да го изяде обратно“, разказа Генчевски.


Подкрепата си за учителите на протеста заяви Яна Господинова. Тя изказа съпричастност към трудната им работа и към невъзможността педагозите да се грижат за всички деца. „В групите няма кадри за подпомагане на деца със специални образователни потребности. Налага се учителите да работят дълго. Нужно е по-ранно пенсиониране“, сподели жената.