Днес е Световният ден на Нутела

Днес (5-ти февруари) е най-сладкият ден в годината, защото отбелязваме празника на шоколадовата прелест в бурканче - Нутела.

Днес е Световният ден на Нутела

Течния шоколад Нутела (Nutella) на италианския производител на шоколадови изделия Фереро се появява на бял свят през 1964 г. във фабриката в град Алба. Първото бурканче в действителност е произведено на 30 април. За две седмици, тоест до 17 май на същата година, продуктът вече е хит на пазара.



Точната рецепта на шоколада се пази в тайна. Продуктът е на основата на шоколада и лешниците, а името на продукта е смесица от nut - английската дума за лешник и ella - италиански суфикс.

Историята на течния шоколад Нутела е история на успеха, породен от бедността, защото Микеле Фереро - синът на основателя на компанията Фереро, Пиетро Фереро - измисля рецептата на Нутела на основата смесицата на шоколада и лешниците, за да икономиса ценното какао.

Всяка година се произвеждат над 350 хиляди тона Нутела, което означава, че ако се наредят един до друго всички бурканчета Нутела, произведени са за една година, ще се получи верига с дължина, равняваща се на 1,7 пъти на обиколката на Земята.