Каварна отбеляза 140 години от освобождението на града от турско робство

Каварна отбеляза 140 години от освобождението на града от турско робство
С общоградско поклонение днес каварненци отбелязаха 140 години от освобождението на Каварна от османско владичество. На паметната за града дата 4 февруари 1878 година свободата идва с войниците на Първа донска казашка дивизия с командир генерал-майор Николай Янов.


В церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника „Защитата на Каварна“ участваха кметът на Каварна Нина Ставрева, зам.-кметът Йордан Йорданов, представители на Общински съвет – Каварна, общинската администрация, Народно читалище "Сългасие - 1890", Исторически музей - Каварна, училища и детски градини, политически партии и граждани.Те се преклониха пред подвига на всички свидни жертви – каварненци и други воини, дали живота си за свободата, на която се радваме и днес.В словото си директорът на Исторически музей – Каварна Пенко Георгиев подчерта ролята на историческото Каварненско въстание за освобождението на Добруджа и града.


"Каварненци високо ценят подвига на своите деди и прадеди, вдигнали се задружно с оръжие в ръка да отвоюват свободата на своя град", посочи той.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+