Паметна плоча на Левски се открива днес в Еникьой

Паметна плоча на Апостола на българската свобода Васил Левски ще бъде открита днес в село Михаил Когълничану /Еникьой/, област Тулча, Румъния.

Паметна плоча на Левски се открива днес в Еникьой
Идеята възниква при проведената на 25 и 26 септември 2010 година двудневна експедиция в Северна Добруджа от 20 представители на структурите на ВМРО от Добрич и Варна.

През 1866-1867 г. Васил Левски учителства в село Еникьой и пее в местната църква. Апостола идва в Северна Добруджа при Васил Тотьович - негов роднина от майчина страна и ктитор на църквата в село Еникьой.


Плочата е върху сградата на училището, където Левски е преподавал по време на престоя си в Еникьой.

Автор на плочата е добричкия скулптор Христо Илиев. Тя е висока 1,20 м., широчината й е 60 см. Под барелефа на Васил Левски стои надпис на румънски и български език, който гласи: “Тук през 1866-1867 г. е бил учител Апостолът на българската свобода Васил Левски /1836-1873/. От признателните потомци!”.

Изработката и поставянето на плочата са финансирани от ВМРО.

Официалното откриване е днес в 12 ч. Ще присъстват официални лица от румънска и от българска страна и десетки гости от България – членове и симпатизанти на ВМРО, жители на каварненското село Белгун – потомци на българите, преселили се от Еникьой през 1940 г. Концерт ще изнесе българската фолклорна група от село Лунка, област Тулча.