Личното щастие зависи от работния ден

Спред DW, 53 процента от германците се чувстват по-добре в личния си живот, ако са оставили зад гърба си успешен работен ден. А едва всеки пети е в състояние да дели стриктно служебния от личния си живот.

Личното щастие зависи от работния ден
И така - само на малцина германци се удава да делят работата и личния живот. А ако трудовият ден е минал както трябва, вече нищо не пречи на прекарването на една спокойна и приятна вечер. 53 процента от участниците в проучването на специализирания сайт за кариери "Монстер" казват, че успешният работен ден се отразява положително на отношенията им с партньора. При 27 на сто само особено тежките дни оказват влияние в личния живот. 20 процента от запитаните твърдят, че могат да делят служебното от личното.

Все едно и също


По сходен начин стоят нещата и при австрийците - според половината анкетирани съществува очевидна връзка между успешния работен ден и партньорските отношения. При 36 на сто единствено особено неприятните дни водят до смущения в спокойствието. И само 16 процента са тези, които могат да разделят трудовото ежедневие от личния живот. И в Швейцария са регистрирани сходни показатели.

Стресът на работното място убива семейното щастие

"За постигането на баланс между работата и личния живот трудещите се хора трябва да бъдат в състояние да "изключват" в края на работния си ден" - заявява Маркус Рике, управител на отдела "Централна Европа" в портала "Монстер". Той отбелязва, че след някой изпълнен със стрес ден често помага да поспортуваш, за да загърбиш стреса и напрежението. По този начин се избягват и допълнителните конфликти в личния живот и паралелно се гарантира, че ще си спокоен и дееспособен за следващия трудов ден.

Ритуалите са от значение

Сред препоръчваните занимания след трудовия ден са и разходките, и физическата работа, която доставя удоволствие. Помага и отпускащата вана, а и автогенният тренинг или заниманията с йога също са фактор за справяне с напрежението.

За разделянето на работата и личния живот помагат и точно определените часове или ритуалите. Разпускането може да започне още по пътя към дома - с кратка дрямка във влака или автобуса, а който използва колело за придвижване, може да реагира на стреса с движение и да открие своя собствен приятен ритъм.