Днес е Йордановден

Днес е Йордановден
Православната църква отбелязва на 6 януари празника Богоявление или Йордановден, който е третият по значимост в християнската религия след Възкресение и Рождество Христово.

Според библейските текстове на този ден Исус Христос е покръстен от Св. Йоан Кръстител във водите на река Йордан.


Има предание, че свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, когото кръщавал и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Исус, Йоан Кръстител веднага се поклонил и казал, че той трябва да се кръсти при него.


Исус влязъл във водите на река Йордан и тогава над него се отворили небесата, отгоре блеснала светлина, подобно на мълния, и духът Божи, във вид на гълъб, слязъл върху кръщаващия се. Чул се глас, който казал: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".


Това е и причината денят да се нарича още Богоявление.


На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква.


Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.


На този ден имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Боголюб, Боголюба, Бетина, Боян, Божидар, Дана, Божан, Божана и др.


На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+