Близо 400 проверки на храните по морските курорти за 5 дни

Експертите от Областните дирекции по безопасност на храните – Варна, Бургас и Добрич извършват постоянни проверки в обекти от търговската мрежа и общественото хранене, времнни и сезонни обекти, туристически обекти, предлагащи оферта тип „all inclusive“.

Близо 400 проверки на храните по морските курорти за 5 дни
За периода 20.06 – 24.06.2011 г. резултатите от проверките са:

    * Общ брой извършени проверки – 398 броя;
    * Общ брой издадени предписания – 37 броя;
    * Общ брой издадени актове за административно нарушение – 29 броя;
    * Възбранени и бракувани продукти – 276 кг. храни.

При проверка на ресторант в комплекс „Златни пясъци“ е открито 18 кг. конско месо без необходимата здравна и идентификационна маркировка. Месото е бракувано и ще бъде унищожено.

Най-честите нарушения са свързани със съвместно съхранение на различни групи храни, некоректно водене на документацията по системата за самоконтрол, непредставяне на необходимите документи при поискване, липса на контролни термометри в хладилните витрини, неправилна етикетировка, реализация на храни с изтекъл срок на годност, пропуски при заверката на личните здравни книжки, липса на работно облекло на персонала в обекта, лоша текуща хигиена.

Засилените проверки на инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните по морските курорти продължават до края на летния сезон.