Лилави балони над Добрич в Деня на недоносените деца

Световният ден на недоносените деца беше отбелязан в отделението по неонатология на добричката болница в празнична атмосфера.

Лилави балони над Добрич в Деня на недоносените деца



По изградила се вече традиция, среща си дадоха медици и бившите им пациенти. 101 недоносени деца са родени в добричката болница от началото на годината досега. За съжаление 3 от тях са починали, заради необратими увреждания. Една от най-честите причини за преждевременно раждане е интраутеринната инфекция.


Днес неонатологията в Добрич разполага с необходимата модерна техника, с която недоносените бебета да се чувстват като в майчина утроба. Световния ден на недоносените деца се отбелязва за четвърта поредна година в Добрич. На 17 ноември в отделението гостуват бивши малки пациенти със своите родители. Гергана Цвяткова пристъпва прага му със смесени чувства и не крие, че й е било много тежко преди година и 10 месеца, когато дъщеря й се ражда едва килограм и 50 грама. Според специалистите, в неонатологичните отделения трябва да има психолози, които да работят с родителите на преждевременно родените деца.


Децата и медицинският екип на отделението пуснаха в небето балони с цвета на съпричастността с недоносените деца. В знак на съпричастност с малките бебета и техните семейства, тази вечер в лилаво ще светне дом-паметник „Йордан Йовков”.