Месец на будителите в Работилница за въображение в Художествена галерия - Добрич

Акцент през ноември в Работилница за въображение е представянето на народните будители - онези личности от българската история, които с делото си допринасят за духовното израстване на българина.

Месец на будителите в Работилница за въображение в Художествена галерия - Добрич

Николай Павлович е един от тях, български възрожденски художник, чиито исторически картини изиграват решителна роля за пробуждането на националното съзнание в последните две десетилетия от османското робство. Литографиите му "Разделена България" и "Съединението" получават голямо разпространение сред широк кръг от населението. Негова е идеята за създаване на Рисувално училище (Художествена академия), както и въвеждането  в българското училище на предмета рисуване.

Галерията е подготвила мултимедийна презентация, в която можете да видите репродукции на маслени платна и графики на художника, да научите повече за живота и творчеството му и да участвате в практическо занимание – рисунка с графични материали на историческа тема.

Заниманието е за ученици от шести до дванадесети клас и продължава един час. Подходящо е както за часовете по изобразително изкуство, така и по история.

Материалите са осигурени от Художествена галерия – Добрич.

Входът е 1 лв. За предварителни записвания: 0897 277 052, 0894 65 60 96.