ВМРО - Добрич: Опазването на плодородната добруджанска земя е основен приоритет

Войводите се обявиха официално срещу инвестиционното предложение на “Русгеоком БГ” за проучване и добив на газ в Добруджа. Ето каква е позицията на структурите на ВМРО в област Добрич:

ВМРО - Добрич: Опазването на плодородната добруджанска земя е основен приоритет

Декларация

От структурите на ВМРО в Добричка област

Структурите на ВМРО в Добричка област изразяват категоричното си несъгласие с инвестиционното предложение на “Русгеоком БГ” АД за проучване и добив на газ в т.нар. “находище Спасово”, обхващащо землищата на 18 села в Община Генерал Тошево. Като отговорна и последователна политическа сила, защитаваща интересите на добруджанци, ВМРО е на мнение, че при изпълнение на намеренията на инвеститора, описани в доклада му към инвестиционното предложение би могло да се подложи на риск чистотата на най-ценното благо за добруджанеца – земята. Няма как да се съгласим с инвеститорско намерение, което може да доведе до замърсяване на плодородния добруджански чернозем или водоносния хоризонт – изключително важен за Добруджа природен ресурс. Ние, от ВМРО смятаме, че опазването на благодатната и плодородна добруджанска земя е основен приоритет. В разпространената позиция на фирмата няма убедителни доказателства за безопасността на метода и липсата на каквито и да е рискове за околната среда. Не сме успокоени и от уверенията, че става въпрос за конвенционален, а не за шистов газ и че няма да се използва метода на хидравлично разбиване. Затова няма как да подкрепим едно съмнително инвестиционно намерение, което дори и да бъде реализирано, няма да допринесе същественно за подобряване качеството на живот на местните хора. Обещаните 35 работни места са пренебрежимо малко и не могат да бъдат довод за реализация на инвестиция, ползата от която е неясна.
Още през 2011 г. структурите на ВМРО в Добричка област подкрепиха и се включиха в гражданските протести против добива на шистов газ в Добруджа. Задавахме въпроси към областния управител, участвахме в уличните демонстрации, довели до приемане на мораториума върху използването на метода на хидравлично разбиване при проучване и добив на газ в Република България. Традиционното факелно шествие на ВМРО през 2011 г. бе под наслов “Добруджа не иска шистов газ”. По предложение на ВМРО през септември 2011 г. Общинският съвет прие решение добив и проучване на шистов газ на територията на Община Добрич да става винаги само след провеждането на местен референдум.
ВМРО Добрич подкрепя справедливият протест на местните жители и апелира да не се дава “зелена светлина” на рисковия инвестиционен проект на “Русгеоком БГ” АД. Винаги сме били и ще бъдем последователни в борбата за защита на добруджанската земя и интересите на добруджанци.