Залесяват 45 дка с нови гори в Добричко

Залесяват 45 дка с нови гори в Добричкия регион. Държавно горско стопанство (ДГС) „Добрич“ ще засади церови фиданки в землищата на град Добрич и селата Паскалево и Орлова могила.

Залесяват 45 дка с нови гори в Добричко

Това съобщи Мина Сарова, специалист „Връзки с обществеността“ в Североизточно държавно предприятие – Шумен, което отговаря и за региона на Добрич.



„В момента терените се подготвят за залесяването, като се почистват от дървесна и храстова растителност, а чрез механизирано изораване на почвата допълнително се създават благоприятни условия за развитието на фиданките”, посочва директорът на Държавно горско стопанство „Добрич” инж. Цанко Николов. Той информира още, че лесовъдите на стопанството организират и редица дейности, свързани с отглеждането на 70 дка широколистни горски култури в землищата на селата Дряновец, Врачанци и Поручик Гешаново, предаде агенция Фокус.

„За да се подпомогне растежът на младите дръвчета, се планира плевене и разрохкване на почвата в редовете, а където теренът позволява механизирано, ще се извършва дискуване и оран на почвата в междуредията. Това са трудоемки дейности, но са важна част от грижата за новосъздадените горски култури, които са на възраст до 3-5 години”, казва още инж. Николов.  Сред мероприятията, които стопанството предвижда в рамките на тази есен, е и така наеченото „осветление” в горски територии край селата Черна, Житница, Пчелник и Полковник Иваново. Чрез почистването на заглушаващата растителност от храсти и издънки лесовъдите осигуряват светлина и простор за развитието на несклопени широколистни култури. През тази година горското стопанство на площ от близо 500 дка, което е част от Североизточно държавно предприятие, извършва дейности по отглеждане на горски култури.