Ликвидират руския шпионин, предал Анна Чапман

На засекретен процес осъдиха задочно на 25 години затвор руския разузнавач Александър Потеев, който предаде на американските служби "агент 90-60-90" и още 10 руски агенти. Според повечето руски медии обаче към шпионина-предател ще бъде приложена практиката на ликвидиране в чужбина.

Ликвидират руския шпионин, предал Анна Чапман
Полковникът от разузнаването Александър Потеев, който предаде на американските власти 11 внедрени руски шпиони, сред които и Анна Чапман, беше осъден задочно от Московския окръжен съд.

Потеев получи присъда от 25 г. затвор, след като беше признат за виновен в държавна измяна и дезертьорство.

Пред съда срещу полковника е свидетелствала така наречената "агент 90-60-90" Анна Чапман, която обвинила Потеев за провала на мисията си.

Според материалите на делото 59-годишният Потеев, който бил ръководител на "американския отдел" на службата за външно разузнаване през 2010 г., предал на ЦРУ списък с имената на 11-те внедрените руски агенти.

Самият той успял да избяга и да получи убежище в САЩ.


Няколко дни преди него заминали синът му и дъщеря му. Любопитен факт е, че преди месец съпругата му се е върнала в Москва, за да свидетелства пред съда. Тъй като делото беше засекретено, не са известни причините за решението й.

Американските власти са отказали да съобщят къде точно се намира Потеев.

Чапман обаче разказала в съда типично джеймсбондовска версия за залавянето си.

Според нея, преди да бъде заловена, тя била следена от американски агенти с автомобили и дори с хеликоптери от въздуха.

Руските медии обаче вече коментират, че спрямо Потеев ще бъде приложена практиката на ликвидиране в чужбина.

Дори цитират източник от службите, който бил заявил, че "Меркадер вече е изпратен след него".

Рамон Меркадер е агент на НКВД, изпратен по заповед на Сталин да убие Лев Троцки.

Newsru припомня и отговора на Владимир Путин на въпроса какво възмездие ще получи Потеев: "Тези неща не се решават на пресконференции. Агентите живеят по свои собствени закони и те са известни на всички спецслужби. Но предателите винаги свършват зле".

Александър Потеев е роден през 1952 г. Неговият баща е Герой на Свъетския съюз. Самият той е служил във военните части в Афганистан в части на КГБ и в два от елитните командоски отряда "Зенит" и "Каскад". Бил е награден с три от най-високите ордени за храброст и заслуги.

Завършил е Института на КГБ със специалност Външно разузнаване и веднага след това е назначен в съветското посолство във Вашингтон. През 1995 е преместен в представителството в Ню Йорк.

Потеев  е работил в най-засекретеното подразделение на Службата за външно разузнаване, достъп до информацията на което имат само няколко души в цяла Русия.

По информация от прокуратурата той е започнал да сътрудничи на ЦРУ през 1999 година.