Окръжният съд потвърди ареста на 17-годишен, обвиняем за грабеж

Окръжен съд – Добрич, потвърди наложената на 17-годишния Д. Б. Т. от гр. Шабла мярка за неотклонение задържане под стража.

Окръжният съд потвърди ареста на 17-годишен, обвиняем за грабеж
Той е обвиняем за това, че на 10.06.2011 г. в гр. Шабла е отнел мобилен телефон „Нокиа”, комплект слушалки за него, сребърен ланец и гривна на обща стойност 400 лв.

На 21.06.2011 г. Районен съд – Каварна, е взел спрямо младежа мярка за неотклонение задържане под стража, която той обжалва пред въззивния съд и моли да му бъде наложена по-лека. Адвокатите му пледираха, че мярката е твърде тежка за подзащитния им, защото той е непълнолетен и не представлява изключителна обществена опасност. Нямало опасност той да се укрие и да възпрепятства разкриването на обективната истина. Семейството на 17-годишният се нуждаело от неговия труд за оцеляването си. Досъдебното производство срещу него е пред приключване и с действията си, той няма да попречи в съдебно заседание да се разкрие обективната истина.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, посочи, че макар и непълнолетен, спрямо Д. Т. са налице законовите изисквания за налагане на най-тежката мярка за неотклонение. От събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че той е автор на деянието, за което е привлечен да отговаря, а също, че е лице с висока обществена опасност. Налице е реална опасност, той да продължи да извършва престъпления. Младежът е осъждан миналата година, след което е извършил още над 10 престъпления. Освен настоящото разследване, срещу него е внесен обвинителен акт в Районен съд – Каварна, за други деяния.

Окръжен съд – Добрич, като прецени становищата на страните и представените по делото доказателства, остави в ареста 17-годишния.

Определението не подлежи на обжалване и протест.

Д. Т. има начално образование, не работи, не е женен, осъждан е.