Очаква се до 4 млн. тона производство на пшеница у нас

Жътвата ще се забави с десетина дни.

Очаква се до 4 млн. тона производство на пшеница у нас
Във всички райони на страната жътвата на пшеница ще се забави с около десет дни заради хладната и влажна пролет, коментира зам.-директорът на ДЗИ – гр. Ген.Тошево д-р Николай Ценов. Очакваните нива на търговия на зелено със зърно са по-високи от миналогодишните. Според него, до момента има предпоставки и за по-високо качество на хлебното зърно. На този етап очакванията на фермерите са за добра реколта, те са оптимисти и са извършили всички дейности на полето с желание и ентусиазъм, коментира д-р Ценов.

В Североизточна България и Лудогорието посевите с пшеница са в много добро състояние. В момента житото се налива при идеални условия – хладно и влажно време, липса на вредна житна дървеница. Налице са всички предпоставки за високо качество на зърното. Въпреки че в страната има около 1,500 млн. дка по-малко посевна площ с жито в сравнение с миналата година, се очаква нивото на общото производство да бъде или на нивото на миналогодишното, или малко по-добро. Това означава между 3,800–4 млн. тона. т.е. добивите ще бъдат малко по-високи, коментира още д-р Ценов.

Условията в момента дават възможност за разгръщане на пълния потенциал на всеки сорт пшеница. Конкретните добиви обаче зависят изцяло от агротехниката, приложена от земеделските стопани в полетата им, подчерта и.д. директор на Добруджанския земеделски институт – гр. Ген.Тошево доц. д-р Иван Киряков. При всички положения обаче има заложени добиви между 400 и 600 кг от декар пшеница.

Според земеделските производители, забавянето на жътвата ще позволи на пшеницата да налее по-добре класовете си. Стартовите цени на новата реколта вече са ясни – около 350 лв. за тон пшеница и 850–900 лв. за тон рапица. Повечето фермери от Добруджа обаче са категорични, че няма да сключват сделки на зелено.