Мъжка логика: Сексът между жени не е изневяра

Голяма част от мъжете биха простили на любовниците си, ако ги спипат в леглото с друга жена.

Мъжка логика: Сексът между жени не е изневяра
Мъжете са склонни да простят на приятелките си изневяра, ако става въпрос за друга жена.

Жените обаче са по-скоро на противоположния полюс и са по-малко склонни да забравят прелюбодеяние, при което приятелят им е бил с друг мъж. Това поне сочат резултатите от изследване на Университета на Тексас в Остин.

Изследователите включват 718 колежани, които трябва да си представят дългогодишна връзка и какви биха били реакциите им при няколко различни сценария за изневяра.

50% от мъжете по всяка вероятност биха продължили връзката с жена, която е имала забежка с друга жена, докато 22% заявяват, че биха могли да простят прегрешение с друг мъж.

При жените резултатите са точно обратните. Ако приятелят е изневерил с друга жена, 28% твърдят, че биха го задържали до себе си, но едва 21% биха простили прегрешение с друг мъж, посочва БГНЕС. Изследването заключава, че реакциите на участниците в него са базирани на основни инстинкти, свързани с ревността.

„Активира се устойчив механизъм на ревност при мъжете и при жените от различен тип ориентири - тези, които застрашават бащинството при мъжете и тези, които заплашват с изоставяне при жените”, според Джейми Конфър, водещ автор на изследването и кандидат за доктор по еволюционна психология. Изследователите питали участниците за техния реален опит с изневярата. Тогава отново мъжете се оказвали по-малко толерантни от жените.