Започва енергийно обновяване на 6 сгради в Генерал Тошево

В двора на НЧ "Иван Вазов – 1946" в квартал Пастир днес бе направена символичната първа копка по проект "Енергийно обновяване на обществени сгради в град Генерал Тошево, област Добрич" по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г.

Започва енергийно обновяване на 6 сгради в Генерал Тошево

В него са включени 6 обществени сгради – ОУ "Хр. Смирненски", ученическото общежитие, НЧ "Светлина – 1941", Дирекция "Бюро по труда", Общинска администрация и НЧ "Иван Вазов – 1946" в квартал Пастир, където кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров направи символичната първа копка и официално даде началото на строителните дейности.





Стойността на проекта е 2 690 626 лева, като 284 235 от тях поема Община Генерал Тошево.


Изпълнението на дейностите по енергийно обновяване на сградите значително ще намали разходите за електро и топлинна енергия, като това ще рефлектира положително върху екологичния профил на общината. Чрез мерките за енергийна ефективност, които ще бъдат внедрени в двете читалища пък, ще се модернизира цялостния облик на културните институции, а това ще ги утвърди като притегателни центрове за самодейност и творческа изява. В ученическото общежитие в града и в ОУ "Хр. Смирненски" санирането и подмяната на електрическата инсталация и система за отопление ще подобрят жизнените условия и комфорта за обитаване на учениците.

Благодарение на мерките за енергийна ефективност се очаква годишно намаляване на емисиите на парникови газове в града с близо 600 тона въглероден диоксид и понижаване на потреблението на електроенергия с над 3 млн. киловатчаса годишно. Продължителността на проекта е 30 месеца и трябва да приключи до 10 март 2019 г.