Пиян лекар причинил смъртта на 3 бебета

Смъртта на 3 от 4-те бебета от болницата в Пазарджик е породена от лекарска грешка, сочи окончателната проверка за РЗИ в града. Според експертите д-р Симеон Атев е бил пиян по време на дежурствата, а поведението му е било „неадекватно и непрофесионално".

Пиян лекар причинил смъртта на 3 бебета
Гинекологът д-р Симеон Атев е бил под въздействието на алкохол по време на работа, сочат окончателните резултати от проверката на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик, след смъртта на четири новородени в местната болница.

Според експертите лекарят е виновен за смъртта на 3 от 4-те деца, които са починали в здравното заведение.

Както подчерта и здравният министър Стефан Константинов, дежурният лекар не е предприел навреме необходимите действия, решенията, които е взел, са били неправилни с оглед на възникналата ситуация, поведението му е било „неадекватно и непрофесионално". В хода на проверката са взети под внимание рапортите на медиците от дежурния екип, както и на завеждащия АГО в болницата д-р Георги Стоянов.

Директорът на здравната инспекция в града д-р Фани Петрова обобщи, че проверката е констатирала груби пропуски при воденето на медицинската документация.

По предложение на РЗИ поведението на д-р Атев се очаква да бъде разгледано на заседание на етичната комисия към болницата. От РЗИ предлагат още срещу лекаря да започне и дисциплинарно производство.  

За случая е сезирана и Окръжната прокуратура в Пазарджик.