От "Да спасим Крайморска Добруджа" искат оставки в БАН и СУ

От гражданската инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа" днес излязоха с отворено писмо в медиите, в което настояват за оставки на експерти от БАН и СУ, които са участвали в картирането и определянето на имоти в кадастралната карта. Според тях, процедурата е изцяло погрешна и са допуснати редица неточности.

От "Да спасим Крайморска Добруджа" искат оставки в БАН и СУ

Отправен е и апел към главния прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и да се направи разследване за свързаност на действията на въпросните експерти с така наречените „зелени“ неправителствени организации. Неведнъж по време на двудневните протести недоволните граждани изразиха категоричното си мнение, че до Заповедта на МОСВ се е стигнало именно под натиска на зелените организации, които те наричат „зелена мафия“.



Собствениците на имоти в Крайморска Добруджа, които влизат в защитената зона „Калиакра“, очакват отмяната на спорната заповед от страна на премиера Бойко Борисов да бъде официално подписана и обнародвана в „Държавен вестник“.

Припомняме, че днес се проведе среща във Варна, в която участие взеха министърът на околната среда и водите Нено Димов, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, кметовете на трите засегнати общини – Каварна, Балчик и Шабла, както и представители на местни граждански инициативи и бизнеса. Срещата се състоя, благодарение на двудневните протести на гражданите от трите общини, като вчера те блокираха пътя между Каварна и Калиакра до село Българево за повече от два часа и половина. Блокадата беше вдигната, едва след като един от организаторите Виктор Лучиянов получи обаждане от министър-председателя на РБ Бойко Борисов, в което беше уведомен, че заповедта ще бъде отменена и ще се състои официална среща, за да се чуе позицията на местното население.

Проблемът с Натура 2000 предстои тепърва да се разисква при следващото заседание на Европейския съвет. Над 38 процента от площта на България е обявена според Натура 2000 за защитена зона, което е прецедент.