Протест в Каварна срещу ограничения на Екоминистерството

Жители и представители на местната власт на община Каварна утре, 04.08., от 8.30 часа ще протестират пред сградата на общината.

Протест в Каварна срещу ограничения на Екоминистерството

Тяхното недоволство е във връзка с Доклада на Европейската комисия по отношение на защитената зона „Калиакра“, който налага пълна забрана за строителство, както и ограничения в земеделската дейност и риболова.



По думите на кмета на село Българево Георги Георгиев протестът е свързан и с редица неясноти в Заповедта на Министерството на околната среда и водите, както и с недостатъчните компенсаторни механизми по отношение на собствениците на земя в защитената зона.

По-късно през деня се очаква да се проведе и Обществено обсъждане във връзка с разработването на Интегриран план за управление на защитена зона „Калиакра“ . От Екоминистерството са отказали да пратят свои представители, които да вземат участие в общественото обсъждане.

„Докладът на ЕК, по отношение на защитената зона „Калиакра“, е от над 400 страници и е написан на много високо ниво. За никой от нас в община Каварна не е ясно какви са точните му указания“, каза още Георги Георгиев.

Припомняме, че миналия месец съдебното дело на Европейската комисия срещу България приключи с решение за пълна забрана за строителство и земеделска дейност в защитена зона „Калиакра“.