Условно наказание и глоба за подсъдим, изтеглил пари от чужда дебитна карта

1 година и 4 месеца лишаване от свобода при 3 години изпитателен срока, получи подсъдим за това, че е изтеглил 929 лева от картата на добричлийка.

Условно наказание и глоба за подсъдим, изтеглил пари от чужда дебитна карта

Окръжен съд – Добрич, призна за виновен 29-годишния Мирослав Р. М. – живеещ в с. Одърци, за това, че на 13.09.2010 г. е направил в 15,56 ч. в Добрич опит да използва кредитна карта, собственост на добричлийка, като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини; а между 18,58 ч. и 19.04 ч. в с. Оброчище е използвал четири пъти същия платежен инструмент, като на два пъти е изтеглил сумите от 400 лв. с такса при всяко теглене от 12 лв. и сумата от 100 лв. с такса при теглене 5 лв., без съгласието на титуляра, като общата изтеглена сума е в размер на 929 лв. 

Окръжният съд в Добрич му наложи наказание от 1 година и 4 месеца лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 929 лв.   

 

С днешната присъда, съдебният състав призна за установено, че на 13.09.2010 г. около 19 ч. пострадалата е получила съобщение на мобилния си телефон, че от една от кредитните й карти са изтеглени 400 лв. След минута получила второ съобщение. Добричлийката установила, че портмонето й не е в дамската чанта, посетила Първо РПУ в Добрич и съобщила в банката, да блокират кредитната й карта.     

 

На следващия ден тя била намерена от подсъдимия и неговия брат, които й  обяснили, че намерили портмонето й в близост до автогарата. Те й върнали портфейла с вещите в него, с изключение на кредитната карта, от която били изтеглени парите.     

 

Мирослав е намерил портмонето й в района на автогарата в Добрич и решил да изтегли пари от кредитната карта от банкомат в града, но не успял, тъй като не въвел правилен код. Той се прибрал заедно с брат си  в с. Одърци, където живеели. После помолил брат си да го заведе до с. Оброчище и от банкомат там изтеглил на три пъти общо 900 лв.       

 

Портретна експертиза, изготвена по делото, установява, че на заснети от охранителната камера на банкомат в с. Оброчище кадри, е лицето на подсъдимия.     

 

Мирослав има основно образование, неженен е, не е осъждан. Той се е договорил с пострадалата да възстанови причинените с престъплението щети до края на месец август.         

 

Производството по делото в Окръжен съд – Добрич, протече по реда на съкратеното съдебно следствие, след като Мирослав М. призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. Заявеното от него представлява признание, че е поведението му е било такова, както е отразено в обвинителния акт.     

   

Днес съдът конституира пострадалата като частен обвинител. Съдът констатира, че тя е предявила иск за обезщетяване на претърпените от нея имуществени вреди в размер на 1500 лв. и друг за претърпени неимуществени вреди за преживения стрес и психически травми в размер на 2000 лв. За установяването им, пострадалата е поискала да бъдат събрани допълнителни доказателства. Съдът прецени, че разглеждането на делото в частта на гражданския иск, би станало причина за отлагане и забавяне на наказателното производство, и отказа да я конституира като граждански ищец. Тя може да претендира въпросните суми пред гражданския съд.