Заседава комисия за крепостта на фара в Шабла

В Община Шабла заседава междуведомствена комисия, назначена със заповед на заместник-министъра на културата Амелия Гешева.

Заседава комисия за крепостта на фара в Шабла

Комисията, председателствана от Дойчин Грозданов - главен експерт археолог в НИНКН, имаше задача да изготви предложение за определяне на статут, териториален обхват, режими и предписание за опазване на недвижима археологическа културна ценност "Късноантично укрепено селище при нос Шабла". В комисията участваха Ивелина Илиева – заместник-областен управител на Добрич, Мариян Жечев – кмет на Община Шабла и експерти от Министерство на културата /НИНКН/, Общинска служба земеделие - Шабла, Служба по геодезия, картография и кадастър - Добрич, Регионален исторически музей – Добрич, ДГС - Балчик, РИОСВ - Варна, Общинска администрация - Шабла, НАИМ - БАН и Център за морска история и подводна археология - Созопол.



Доклад за състоянието, степента на проученост и високата научна стойност на археологическия обект представи Боян Ботев – археолог от Регионален исторически музей - Добрич, научен ръководител на екипа, проучващ крепостта. В него той акцентира на уникалното съчетание на крепост и потънало пристанище на най-източната точка на България, които при подходящо експониране в комплекс с най-стария фар по нашето крайбрежие биха оформили една нова културно-историческа дестинация.

Междуведомствената комисия състави протокол с констатации и решения, който ще бъде внесен за обсъждане в специализирания експертен съвет към Министерството на културата. За обекта е предложен статут на археологическа недвижима културна ценност от категория "Национално значение". При одобрение на предложения статут достъпът до национално финансиране на бъдещи археологически проучвания и разработване на проекти за експониране и социализация ще бъде улеснен.