Започна работата по водния цикъл на Добрич

Символичната първа копка направиха кметът Йордан Йорданов, министърът на околната среда и водите Нено Димов и представители на фирмите - изпълнители.

Започна работата по водния цикъл на Добрич



10 години след започване на работата по проекта, дейностите по водния цикъл вече са факт. Официалната церемония по първа копка по проект "Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич – Фаза 1" се проведе тази вечер на кръстовището на бул. "Добричка епопея" с бул. "Добруджа". На тържествената церемония присъстваха кметът Йордан Йорданов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който отслужи молебен за успех на проекта, народните представители от 8-ми МИР - Добрич Йордан Йорданов, вицеадмирал Пламен Манушев и Живко Мартинов, областният управител на Добрич Красимир Кирилов, Иво Пенчев - председател на Общински съвет - Добрич, управителят на ВиК - Добрич инж. Димитър Радушев, членове на кметския екип, общински съветници, много граждани.

Общата стойност на проекта е 114 901 132 лева - най–мащабният, реализиран от Община град Добрич. Безвъзмездната финансова помощ от ЕС е над 86 милиона лева.

В  рамките на водния цикъл ще се извърши рехабилитация на 80 км. водопроводи в града, на 6.4 км. канализационна мрежа, включително 3 главни колектора и 3 канализационни помпени станции, както и ще се извърши реконструкция на пречиствателна станция.

Днес слагаме началото на края на ВиК проблемите на Добрич, отбеляза кметът Йордан Йорданов. Той призова гражданите за търпение в следващите 2 години и половина. Ще има затворени и разкопани улици, ще има кал и вода, но след това ни очаква по-светло бъдеще - нова инфраструктура, чиста питейна вода, по-малко ВиК аварии, по-ниска цена на водата, заяви кметът на Община град Добрич. Йордан Йорданов благодари на министър-председателя Бойко Борисов, с когото е подписан договорът за проекта и на експертите в МОСВ и общината. Благодаря на всички, които помогнаха за реализацията на този изключително важен проект, както и на тези, които се опитваха да ни спънат, заяви кметът.

Този проект е отговор на въпроса какво постигна България с влизането си в ЕС, отбеляза министър Нено Димов. Той припомни, че Добрич е рекордьор по загуба на вода. С реализацията на проекта тя ще намалее от сегашните 86% на стандартните 4-5%.