Окръжен съд - Добрич потвърди наложените наказания на извършители на домови кражби

Добричкият окръжен съд потвърди осъдителни присъди на Районен съд - Добрич спрямо двама мъже, извършили 3 домови кражби.

Окръжен съд - Добрич потвърди наложените наказания на извършители на домови кражби

На първа инстанция подсъдимите Ергюл Я. от село Овен, община Дулово и Тонко Д. от Добрич  са били признати за виновни в това, че на 15 декември миналата година в съучастие помежду си са  извършили 3 кражби от къщи в село Ведрина, община Добричка. От частните домове двамата са откраднали LCD телевизор, 52 лева, алуминиев гюм за мляко, 3 медника, ръчна кафемелачка, медни чаши, джобно фенерче, шуба и ватенка. Подсъдимите задигнали и хранителни продукти, сред които бутилки олио, сирене, бахур, бурканчета със сладко, компот, доматен сок. Общата стойност на противозаконно отнетото имущество възлиза на 462.45 лева.




Районният съд е постановил присъдите спрямо двамата по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложените им наказания от 3 години лишаване от свобода са били намалени с една трета. Районният съд е приложил процедурата, след като двамата са признали изцяло вината си.

Постановените на първа съдебна инстанция  присъди  са обжалвани от адвокатите на подсъдимите с мотива, че наложените наказания са несправедливи, тъй като не съответстват на тежестта  на обществената опасност на извършените от двамата деяния. В последната си дума пред Добричкия окръжен съд подсъдимите заявиха, че искат да им бъдат намалени наложените наказания.

След като се запознаха с изложените в жалбите обстоятелства, становищата на страните в съдебно заседание и събраните по делото доказателства, окръжните магистрати прецениха, че жалбите на двамата подсъдими са неоснователни. Окръжните магистрати определиха първоинстанционната присъдата като  обоснована, правилна и законосъобразна, и я потвърдиха изцяло.

В мотивите си Окръжният съд посочва, че двамата мъже имат предходни осъждания и са извършили тези кражби при условията на опасен рецидив.

Постановеният съдебен акт е окончателен и не подлежи на обжалване.