Хор от Украйна с голямата награда на фестивала "Черноморски звуци" в Балчик

Голямата награда за цялостно представяне в седмия хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик взе "Аве музика" от Украйна. Съставът от Одеса с диригент Сергий Савенко си тръгва от Балчик с позлатената статуетка на фестивала и най-голямата парична премия. Младежите от "Аве музика" са първи и сред смесените хорове.

Хор от Украйна с голямата награда на фестивала "Черноморски звуци" в Балчик

Много енергия и високо вокално майсторство демонстрира Мъжкият хор на Естонската академия на науките, който си тръгва от Балчик като победител в категория еднородни хорове и носител на специалния диплом от Съюза на българските композитори за изпълнение на българска песен от чуждестранен хор. Съставът на Яна Делирадева - хор "Детска китка" от Пловдив и "Перпетум мобиле" от Литва, воден от Беата Кижаускиенер, си разделиха призовото място в категория "Детски и младежки състави". Децата на Яна Делирадева получиха диплом и парична премия от Съюза на българските композитори за изпълнението на песента "Кукери" от Филип Павлов. Ръководителката на "Детска китка" взе приз от Съюза на българските музикални и танцови дейци за диригентско майсторство. Специалната награда на НЧ "Паисий Хилендарски 1870" за опазване и развитие на хоровата традиция в българския фолклор отиде при хора на ансамбъл "Гоце Делчев" от София с диригент Марек Дяков.



Фестивалът "Черноморски звуци" се проведе в рамките на четири дни на сцените на НЧ "Паисий Хилендарски", Мелницата, Двореца, сцена "Мистрал" и беше закрит снощи в центъра на Балчик с участието на 22 хорови състава от 10 европейски държави.