Консултанти оказват подкрепа при избор на образование и професия в ОУ "Христо Ботев"

ЦКО – Добрич продължава своите дейности по кариерно ориентиране с учениците от областта. През тази седмица консултантите работиха с учениците от седми и осми клас в ОУ "Христо Ботев" в град Добрич.

Консултанти оказват подкрепа при избор на образование и професия в ОУ "Христо Ботев"




"Познавам ли професията, която избирам?" - бе един от филмите, който бе презентиран пред седмокласниците.


Консултантите запознаха учениците с основните групи професионални дейности, чрез които се налага да работи човек в своята сфера - техника, природа, образи, знаци или работа с други хора. Седмокласниците споделиха доколко познават професията, която биха избрали, какви знания и подготовка са необходими за нейното упражняване.

"Потомственият избор на професиите" е вторият тематичен филм, по който дискутираха учениците от седмите класове в училището. Те с огромен интерес обсъждаха ролята на професиите в рода. Някои от тях споделиха, че биха продължили професията на своите родители, а други – да осъществят своите желания и мечти.


Младежите бяха запознати с профилите и професиите, които се предлагат за обучение от професионалните, профилираните гимназии и средните училища в Добрич. Осмокласниците се включиха активно и в ролевата игра "Кога, къде и с какво искам да работя?", организирана от кариерните консултанти. Те споделяха, че много добре познават професиите, които харесват и биха избрали за своята бъдеща реализация техник на ССТ, готвач, агроном, счетоводител, шофьор.

Център за кариерно ориентиране - град Добрич работи по проект на МОН "Система за кариерно ориентиране в училищното образование" на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", финансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.