Миньорите в Оброчище все още без заплати за април

Миньорите от мангановата мина „Оброчище“ все още са с неизплатени заплати и ваучери за храна за месец април. Това съобщи синдикалният лидер и миньор в мината Ивайло Тодоров. Забавянето на трудовите възнаграждения, както и неспазването на клаузите в Колективния трудов договор, накараха миньорите да започнат стачката си миналата седмица, при която част от тях изкараха повече от четири денонощия на 350 метра под земята.

Миньорите в Оброчище все още без заплати за април

След като със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова правата на концесионера върху мината бях временно прекратени, миньорите излязоха на повърхността, но заявиха категоричното си желание концесионерът окончателно да бъде сменен. Междувременно Прокуратурата, със съдействието на органите на ДАНС и НАП иззе цялата счетоводна документация на концесионера „Евроманган“ за последните пет години. По думите на главния окръжен прокурор Пламен Николов, хора от приходната агенция за първи път от 2012-та година насам се допускат до документацията. Започнала е и проверка на изнесените количества манганова руда от страната, за да се провери дали те съвпадат с декларираните добиви от концесионера, според когото мината работи на загуба.



Миньорите подновиха работата си в мината, но все още чакат заплатите си за месец април. Вчера са им били връчени само фишове.